Alpinistični odsek Novo mesto

 •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

 • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

 • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

 • “Izrabi dan!” Horacij

 • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

 • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

 • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

 • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

 • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

 • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

 • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

 •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Obnova plezalne stene Loka

Alpinistični odsek je na območju Dolenjske aktiven že 38 let in za treninge potrebujemo umetno plezalno steno, ki je pomembna tudi za nadaljnji razvoj športnega plezanja. Samo od lanskega leta se je število naših članov občutno povečalo. Vsi plezalci trenirajo in nadgrajujejo svoje znanje z aktivnim plezanjem tako pozimi kot poleti. V deževnih dneh je plezanje nemogoče. Lokacija stene v Novem mestu je na Loki, pod Šmihelskim mostom, kar pomeni, da je stena tudi v deževnih dneh suha in omogoča plezanje. Zaradi vandalizma in slabega nadzora je stena v zelo slabem stanju in neuporabna.

V zadnjih letih opažamo, da je zanimanje pri mladih za športno plezanje v porastu. Ker alpinistični odsek Novo mesto do sedaj ni imel primerne infrastrukture za varno poučevanje mladih, smo se odločili, da uredimo umetno plezalno steno na Loki v Novem mestu. Namen stene je, da varno predstavimo športno plezanje mladim in najmlajšim. Prav tako je želja alpinističnega odseka Novo mesto v nekaj letih ustanoviti športno plezalni vrtec.

Z dnem 5.12.2013 smo od Mestne občine Novo mesto v upravljanje in vzdrževanje prevzeli steno na Loki. Opravili smo ogled stene in sestavili seznam potrebnih obnovitvenih del in njihove vrednosti. Obnoviti je potrebno kovinsko konstrukcijo, prebarvati lesene plošče, kupiti plezalne oprimke, sidrišča in varovalne ploščice, obnoviti je potrebno teren pod plezalno steno in obnoviti varovalno ograjo.

Večino dela, bomo opravili sami s prostovoljnim delom. Zavedamo se, da časi niso enostavni, a verjamemo, da z združenimi močmi zmoremo uresničiti ta projekt.

Alpinistični Odsek Novo mesto

 

Aktualne novice

KOLAŽ JESENSKEGA DOGAJANJA

Posted on

10.9. Ker gre hribovska plezarija počasi k koncu, smo se odločili obiskati Vipavo. Ker smo alpinistično usmerjeni smo se zbrali pri Miklavu in splezali vse kar je težkega na tem sektorju. Zbrana druščina zelo zadovoljna. Lepo vreme, zmerne temperature in lepe smeri.   17.9. Na povabilo naših južnih plezalskih kolegov iz Črnomlja, smo se udeležili […]

SPOMINSKI TABOR

Posted on

Že tradicionalno začetek jeseni organiziramo spominski tabor na naše preminule alpiniste moderne dobe. Letos smo se zbrali na Vršiču. Plezali smo petek, soboto in nedeljo, tako, da je akcije bilo v izobilju. Udeležba odlična, posledično tudi večerna zabava. Tudi Tičarca se je iz večih vidikov izkazala. Le Janu se je zgodila posebna anekdota, zvečer je […]

Deep water solo Mačkovec

Posted on

Nedeljski trip v Mačkovcu 🙂 05.09.2021