Alpinistični odsek Novo mesto

  •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

  • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

  • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

  • “Izrabi dan!” Horacij

  • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

  • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

  • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

  • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

  • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

  • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

  • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

  •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Helba

Posted on

V nedeljo sva z Miho Zupanom (AO Tržič) v Steni plezala Helbo (VII+(VI, A1), V-VI, 350m).

Klasika, splezana leta 1971 (Anderle, Rožič, Srečnik), ki je posvečena spominu Rika Salbergerja – Helbe, slednji se je smrtno ponesrečil v Bavarski smeri leta 1969.

Vreme je bilo tako lepo, da je vse skupaj že mejilo na kičasto…v smer vstopiva par minut po 7i…za ogrevanje IV+ in nato v VI-. Prehodi so dokaj logični, ogibajo se previsom in večjim težavam, a vseeno te ne čaka lahkotno plezanje, v smeri se je kar potrebno postavljat in bit zbran, saj težavnost popusti načeloma le na štantu. No in potem “detajl” smeri, prečka s previsnim “buhtlom” in grifi, ki to ravno niso….če ne gre v žabo, se ne da splezat in lepo polojtrava…smer se nadaljuje po zajedah in platkah.

Na koncu, imaš dve možnosti, v originalu, so smer izplezali v Peternelovo, kasneje pa sta Bence in …, tudi oba Tržičana smer zaključila v Skalaško. Z Miho sva izplezela slednjo varianto in abzajala nazaj v dolino.

Lepa, napeta smer, prvi zug sem plezal naprej, potem sva skupno odločila, da če želiva biti hitra, bo bolje da pobudo prevzame Miha. Se pa lepo namtraš v njej tudi kot drugi.

[wdgpo_plusone]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.