Alpinistični odsek Novo mesto

  •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

  • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

  • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

  • “Izrabi dan!” Horacij

  • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

  • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

  • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

  • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

  • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

  • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

  • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

  •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Izpit za športne plezalce 2015

Posted on

V začetku prejšnjega tedna je priletela komanda, da bo konec tedna v Vipavi izpit za športnega plezalca. Ups..pa smo pripravljeni? Seveda smo, je rekel Matej tako odločno, da njegovi avtoriteti ni upal nihče oporekati. Matej pravi, da tečaj je bil, to je to, ajde dajmo še enkrat ponoviti pred ferajnom, tam smo zapisovali, fotkali postopke in si polnili memory po dolgem in počez, se v petek na „skrivaj“dobili pri meni doma, ponovili tiste fozle, še enkrat spat in evo ti jo soboto…

Z Jasmino se dobiva v Mirni Peči, do Trebnjega sva že vso teorijo zdrdrale kaj in kako. V Podsmreki se dobimo še z Davorinom in Gregom (nč Gregor!), ter strogo komisijo Matejem in Robijem. Šibamo naprej in nekje ob pol dvanajstih smo bili v skalci, na sončku, prijetnih 11 stopinjah, sektor Pikapolonica, kratke in lahke smerke, čisto naštimano za nas.

Se pripravimo v dve navezi, fantje skupaj, punce skupaj. Robi se za začetek usidra na vrhu smeri in gremo..
Najprej pokažemo klasično prevezovanje, potem alternativno. Robi čekira, podeli še kakšen nasvet. Matej spodaj spremlja naše varovanje, nas opozarja na osnovna pravila, kot so vozli na koncu vrvi, naj bomo VEDNO pozorni pri varovanju, naj VEDNO preverjamo opremo. Ne samo na izpitu, ampak VEDNO! Ste preverili vozle? Itak da smo..na začetku plezanja..mirno odgrne plahto in nam pokaže odvezano vrv ??! Seveda, če nam jo je on vmes odvezal. Skratka, sekiral nas je..

Naslednji poligon je bil spust ob vrvi. Tokrat Matej gor preverja naše znanje, kdor je bil že frej, je z Robijem opravil še nevarni pristop. Ponovimo še bičev, polbičev in podaljševalni vozel…

Matej povzame zaključno besedo, da smo sicer pokazali znanje, a ga bo nedvomno treba še dostikrat spraviti v prakso da nam preide v žile..

Juhej! Izpita je konec! Opravljeno! Splezamo še smer na kateri je treba takoj utrditi znanje prevezovanja, z Gregom zlezeva še dve za Robijem in Matejem in to je to. V žile k rahlemu znanju dodamo še pirček in dan je zaključen.

Ja nč, zdej pa zares, a ne?
Naj vam cveti..
Jelka

 [wdgpo_plusone]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.