Alpinistični odsek Novo mesto

  •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

  • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

  • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

  • “Izrabi dan!” Horacij

  • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

  • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

  • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

  • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

  • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

  • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

  • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

  •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Košček Neba VI- 120m & Čurkl V+ 120 m

Posted on

Košček Neba VI-, 120m

Gric, Šinki in Jajo se odpravijo v Tečajniški raz, Lovro, Robi in moja malenkost pa v smer Košček neba VI-  120m. Lovro pleza prvi, jaz v sendviču in Robi kot zadnji.  Smer se začne v jami in po nekaj metrih prideš na prosto. Lovro brez težav spleza do prvega štanta. Nato se zapodim jaz in kmalu za mano Robi. Razmere so bile … HLADNE. Nobenega občutka za oprijem v prstih na roki, z muko pridem do prvega štanta, kjer si Lovro z sapo greje roke. Robi nato varuje, Lovro pa nadaljuje proti drugemu štantu jaz pa si grejem roke…v hlačah. Kmalu je na drugem štantu in z Robijem mu nato slediva. Počasi sem dobival občutek v roke. Tretji cug pa je imel VI-!  Že Lovro je imel nekaj težav, kaj bo šele z mano. Ko Lovro zavpije »varujem« se podam in kmalu se ustavim. Probam v levo, probam v desno, iščem toda ne najdem. Po nekaj poskusih se primem za komplet in potegnem gor in A0 je tu. Kmalu sem na štantu in nato je sledil samo še en cug do vrha ki ni delal večjih preglavic. Na vrhu si sežemo v roke in počasi se pripravimo na »abzajl«. Luštna stvarca za hiter sestop ki poteka po smeri vzpona. Naredimo dva »abzajla« in že smo spodaj kjer nas čaka Jajo. Malo pomalicamo si razgledamo okolico ter razmišljamo če bi še kaj zlezli. Odločimo se za smer  Čurkl V+  120m.

Čurkl V+, 120 m

Ko pridemo do vstopa v smer plezamo v dveh navezah. Robi in jaz kot prva, Lovro in Jajo pa nama sledita. Smer je na začetku lahka nato pa pridemo v kamin, ki ga splezam suvereno kot tudi Robi pred mano. Ko pridem na štant Robi pleza naprej, kmalu pa pride na štant tudi Lovro, ki se hitro pripravi za varovanje Jajota. Robi se odloči da bo šel v levo v kamin medtem ko naj bi smer potekala naravnost čez hrbet. Kmalu zavpije »podri varovanje« zatem še »varujem« in pičim , levo v kamin in že na štantu, res kratek cug. Sledi še zadnji cug, kjer se vidi poč. Robi je kmalu tam in tuhta kako bo zlezu, jst spet ves živčen. Po parih minutah »nekaj« najde in že je »čez«. Ko pride do vrha se podam jaz, malo negotov, vedel sem da je zadnji cug, samo tista poč pred mano mi je dala misliti kako bom zlezu, če je že Robi imel pred mano nekaj težavic. In, glej ga zlomka, v pičlih dveh minutah sem nekaj »zmazal« in poč je bila za mano. Nato še malo čez borovce in že sem na vrhu. Ves vesel ker je šlo tokrat brez A0. Kmalu za mano pride še Lovro, ki porabi najino sidrišče da bo varoval Jajota.  Jajo z nekaj kletvicami čez poč in tudi on je kmalu na vrhu. Na vrhu si podamo roke nato pa hitro v dolino ker je že pihalo spet kot pri norcih.

Bili smo sklepčni da so bili obe smeri zelo lepi ter da bi se splačalo še kdaj oditi plezati v južno steno Staničevega vrha. Vreme je pač  bilo kakršno je bilo. Bo že bolje.

 [wdgpo_plusone]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.