Alpinistični odsek Novo mesto

 •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

 • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

 • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

 • “Izrabi dan!” Horacij

 • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

 • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

 • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

 • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

 • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

 • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

 • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

 •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Naravno plezališče v Damlju za Belokranjce velikega pomena

Posted on

V Damlju pri Vinici smo 3. 10. 2015 uradno predali namenu naravno plezalno steno. Začetek plezališča Damelj sega v leto 2012, ko je bilo kamnito steno komaj videti. Ker je lastnik zemljišča Boris Fortun dovolil urejanje plezališča, turistično društvo pa je ponudilo sodelovanje, smo člani ŠPO začeli z delovnimi akcijami: odstranjevanje bršljana, čiščenje kamna in okolice. Na njej smo uredili in s pomočjo opremljevalke Betke Galičič s Planinske zveze Slovenije opremili sedem plezalnih smeri. Možnosti pa je še za približno deset novih. Preko 350 ur prostovoljnega dela je pripeljalo do tega, da imamo tudi na jugu Slovenije v Beli krajini naravno plezališče.

Po pozdravnih govorih županje občine Črnomelj ge. Mojce Čemas Stjepanovič, predsednika Planinskega društva Črnomelj Petra Dichlbergerja in načelnika športno-plezalnega odseka Andreja Horvata so steno simbolično odprli načelnik ŠPO PD Črnomelj Andrej Horvat, načelnik komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Aleš Pirc ter mladi plezalki Katarina Horvat in Maja Kavčič.

Za nas Belokranjce je velikega pomena, saj je od Črnomlja oddaljeno komaj 20 km. Ima pa za nas še posebno vrednost, ker leži poleg naše ljube, prelepe Kolpe. Tukaj se počutimo lepo, saj so nas vaščani Damlja lepo sprejeli in nam tudi pomagali. Plezališče je tudi dodatna turistična ponudba priljubljenega kopališča in kampa.

Naj se ob odprtju naravnega plezališča v Damlju zahvalimo za pomoč lastniku parcele g. Borisu Fortunu, Turističnemu društvu Damelj, Krajinskemu parku Kolpa za prispevek za nabavo opreme za plezanje, Turistični kmetiji Žagar za pomoč pri organizaciji otvoritve, KMS Malerič d. o. o. in Dušanu Müllerju s. p. za označevalne ploščice, odseku za planinske poti PD Črnomelj za ureditev platojev, Preloškim muzikantom za glasbeno popestritev in vsem članom ŠPO, ki so vložili veliko prostovoljnega dela.

Članom AO Trbovlje, AO Novo mesto, PS Ascendo Grosuplje, ŠPO Rašica Ljubljana se zahvaljujemo za obisk.

Janez Jerman
Foto Rudi Kavčič, Andrej Horvat, Jan Kocjan

 [wdgpo_plusone]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.