Alpinistični odsek Novo mesto

 •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

 • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

 • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

 • “Izrabi dan!” Horacij

 • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

 • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

 • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

 • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

 • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

 • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

 • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

 •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

NŠG – Ognjeni krst (VI / 300m)

Posted on

Po vsem tem slabem vremenu se končno v petek pokaže, da se bo dalo v soboto v hribe. Tako, da se v petek z Robijem dobiva zvečer ob pivu, s seboje seveda vodničke za celo slovenijo, in beseda hitro steče….vendar bolj kot buliva v vodničke, manj veva kaj bomo drug dan plezali, spijemo se eno pivo hiter klic Martina-Tinija, in smo zmenjeni….ob 7ih odrinemo iz Novega mesta, kam? seveda na Vršič, vse ostalo pa se zmenimo po poti. Zaradi obilice dežja resno razmišljamo o južni strani NŠG-ja, vendar v avtu se odločimo, da imamo dovolj časa in gremo naprej pogledat v severno, mogoče pa bo.
In res, pripeljemo se na Vršič na hitro se zrihtamo in že tečemo pod steno ( jaz se zapodim, kot mali otrok, ker že kak mesec nisem bil v hribih)…..dobre pol urce in smo pod steno. Vodniček za Vršič v roke in gledamo steno…..Robi da idejo, gremo v smer Ogneni krst, seveda z Tinijem ne prigovarjava in smo za par minut pred vstopom v smer….
Roberto se zapodi in kmalu je prvi cug za njim, drugi plezam jaz tretji pa Tini….nič težkega kmalu smo na štantu, sledi drugi cug, gledamo mokro platko (prva VI), iščemo kako vztopiti noter, kam pol….Robi se odloči in gre…..spleza in že naju čaka nov cug…..prvi vstopim jaz, malo “pomokam” prve dva grifa zagrabim se dvignem in gremo, mimo prvih težav do prvega kompleta izpnem,poptem pa preveč v desno in se znajdem v mokrem pasu plate, z desno roko držim minimalčka z levo nekaj malo boljšega, nič čez bo treba, levo roko v magnezij, desno roko v magnezij in bummmm, od vse te mokrote zdrsim in sledi OGNJENI KRST (prvi padec v hribih)….poberm se in gremo jovo na novo od začetka, v drugo mi Tini pomaga, grem malo bolj levo in seveda brez večjih težav čez, Tini je to zlezel seveda suvereno, kot pred njim Robi….Nato sledi ena razbita prečka in par lepih cugov VI ic…..okoli 16 ih smo na vrhu NŠG-ja in vsi se strinjamo, da smo plezali lepo smer…
Po pregledu strica googla, sem ugotovil, da je to zelo malo plezana smer, ki pa jo navkljub temu seveda priporočamo vsem želnjim lepe plezarije….

Sledi še izjava dneva seveda, Robi : “vidiš, to je alpinizim, ob 7ih greš od doma, ob 11ih si v smeri in ob 16ih izstopiš”

[wdgpo_plusone]

One comments on “NŠG – Ognjeni krst (VI / 300m)
 1. Gregor on said:

  A sem rekel, da boste šli nazadnje v NŠG? 🙂
  Lepo da ste izbrali nekaj, kar se ne pleza res vsak dan. Pohvale obema tečajnikoma, za Robija je pa to itak že rutina.

  Lp, G

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.