Alpinistični odsek Novo mesto

 •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

 • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

 • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

 • “Izrabi dan!” Horacij

 • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

 • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

 • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

 • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

 • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

 • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

 • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

 •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Pojahane Babe

Posted on

V začetki tedna s sodelavcom sedimo v pisarni ko dva pisarniški moli i čez okno gledamo kako vni sije sonce i debatiramo o hribih, pa mi on reče: “kaj nebi midva vzeli v četrtek dopust i bi me ti pelal na Grintovec Čez Jame”,… ni panike,.. vzememo dopust,…. pa pozovem še Grica i ga vprašam če že ima plan za soboto,…. klasičen odgovor: “šur de, nekam bova že šla kaj splezat”,… i tako smo v četrtek osvojili Grintovec,.. i preživeli krasen dan v gorah. Ob sestopu sm gruntau kulko bo še kaj baterij ostalo v mojih nogah za soboto, ah 3 pive v rit v Bistrici, pa sem že s5 bil nafilan.

Torej v soboto vjutro v NM pred blokom v mojo staro Xsaro pobašem Grica i stari kompanjoni odpeketamo na Jezersko. Malo smo bli še zaspani, zato nismo nič kaj dosti govorili. Povedal je kam gremo,… pridemo na parking, ki pa je biu že pun. Hitro sem opazu brhke punce,.. po opremi sodeč,.. to niso neke plesalke, ampak plezalke,..   no nič od tega, pitaj boga kam grejo, sigurno kot večina v Teranovo,…. no slinjenja in lušnega je blo hitro konc, zato ki sm mogu skoro kilometer vozit nazaj v rikverc na parking,.. fak me je zategnlo v vrati. Izmečemo opremo, a vni fino brije, kape na glavo, zato sm Gricu pokazau prisrčnco, i odmah je znal kulko je vura i jo nagnu,… a ja ko sm ga gledau, kaj sem htel,.. če je vojska – je vojska za celo navezo,.. če en fukne, fuknejo obodva,… i tako smo obodva ogreti krenli v “kraljestvo Jezerskih gora”.

Po pomrznenem snegi smo krenili proti Ledinskemu slapu, ki je bil pun ko brinje, v njem so ble že 4 naveze. Pod slapom smo se opremli in kmali ugotovili da v grapi ne bomo sami,.. spet mi je una prisrčnica pala iz ruzaka i Gric je prišu k meni ko nedolžen mlad muc k skledi mleka, pa kaj sm htel,…. spet vojska za vse,….

No ob vstopu v grapo smo spoznali, da bojo razmere odlične, pomrznjen sneg,.. skratka pikanje,.. Ko se je začnu vmesni del,…v skokih ki so bli zaliti, je blo pikanje s cepini skoro šolsko,.. najvišji skok je biu čist zalit, led… i tu se naša zgodba šele začne!

ĆAO Tanje

“U stari, na začetku leda mamo družbo dveh punc”,.. že majo narjen štant i pole pridemo midva. Na začetki sm bil itak ko zmerom jako sramežljiv, a Gric bol zgovoren. Ko bi le ja lahko biu kdaj tak?…Punce so mele že štant navrtan, midva pa samo štrik, brez svedrovca,… pa smo si malo sposodli varovanje i Gric je z eno od Tanij odpikal naprej,… ja sm pa ostal z drugo spodaj i še skuz bil sramežljiv ko milo dete i tiho. Pole smo i midva z drugo Tanjo skoraj sporedno odpikali tisti skok,… se razvezali i se pripravli za naprej. Gric je potegnu na vrh, ja pa zlagal štrik,… vmes pa Tanjo sramežlivo vprašau, če mi zaupa kak kontakt da ji pošlem par fotk. Ko mi je povedla priimek,.. faaak,… to sem neki že čuuu,.. pa sm jo vprašau če pozna s fjesbuuuka kakega Mušata, pa je rekla “itak da ga poznam”. Hej “It s me” sm ji reku. U kako je lepo nekoga tako srečat ki ga poznaš zgolj virtualno….. No hitro sm jo prepirčau da s kolegico, ki je bla še ena Tanja, (obe ČAO – AO Črnuče – tam so najbrž vse Tanje,…) namesto na Ledine nadaljujejo z AO NM na vrh V. Babe i po grebeni na M. Babo i po drugi grapi dol.

Punce so ble sprva malo skeptične,.. no malo je pomagalo da je ena Tanja prepoznala Mušo, na vrh grape pa nas je čakal “stari maček” z odprto pivo,… ko so vidle da je z GRS, je pala odločitev, pa grejo s temi gagsteri… no vsaj predvidevam da je blo tako.

Medtem ko smo bli v grapi v senci i pomrznjenem snegi, smo vrh V. Babe osvojili ob močnem soncu, jasnem vremenu i temu primerno mokrem predirajočem snegu. Vmes je blo videt greben Bab, kerega sem na koncu po avanturi pomienovau “Pojahane Babe”. Ob teh razmerah sm takoj znal, “danes bo še živahno”. Z vrha smo začeli sestopat po ledenem skoku, kjer je že bla potrebna pazlivost,.. a punce so iz ĆAO, sicer jih ne bi vzela zraven., tako da ni panike. Ker je topleje v sendviču, smo jih meli na sredini. No sestop po grebenu je ratau precej adrenalinski,.. sneg prhek, strmina zelo zračna v Avstrijo in k nam,.. adrenalin je delal, cepini bolj praskali ko prijemali,…. a počasi pa ziher i tako je sledilo uro i pol adrenalinskega prečenja gori in doli,… veliko izpostavlenih prečk, hoje po “škarnicah” gor in dol,….. no malo smo vmes tračkali, spoznavali nove pence i kaj naj rečem,… fajn je blo!!!

Sestop po strmi grapi je biu po vsem ostalem mala malca,… žejn sm bil pa ko pr norcih,… sej malo smo na skrivaj, a to se ne sme povedat,…..

Sestopli smo do idillične koče Dava Karničarja, ki pa je bla žal zaprta, je pa pivo steklo po grli pri jezeru,….

Skratka: druženje AO NM in ĆAO je blo krasno!!!

Plezali: Gric, Tanja in še ena Tanja, pa Muša

– grapa med V. Babo in Ledinskim vrhom, III/II, 70/40-60, 700m

– greben med Babami, po Gricu zimska IV

– Ogledniška grapa, 55/40-50, 650m

p.s. v Beli krajni nimamo dvojine

[wdgpo_plusone]

2 comments on “Pojahane Babe

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.