Alpinistični odsek Novo mesto

  •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

  • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

  • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

  • “Izrabi dan!” Horacij

  • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

  • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

  • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

  • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

  • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

  • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

  • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

  •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

TAVZOV SLAP

Posted on

Naše največje Dolenjsko  hribovje Gorjanci imajo tudi svojo mitološko preteklost. Janez Trdina je pisal, kako so nekoč na Gorjancih živeli Vile in Škratje. Najbolj znan Gorjanski škrat je bil Tavz. Tako kot je skrivnosten in navihan, je tudi naš slap poimenovan po škratu Tavzu zelo nepredvidljiv, kajti pojavi se zelo poredko, nazadnje pred približno 20 leti. Odkril sem ga po naključju, ko sem neke davne zime raziskoval skrite kotičke Gorjancev. Zadeva je bila fascinantna, sredi gozda slap. Tisto leto je imel res obilico ledu in takoj sem poklical prijatle plezalce, treba je poskusit. Z Matejem / Pejo / sva uspela in takrat kot prva preplezala atraktiven slap skoraj doma pred pragom. 

Toda od takrat Tavza ni bilo nikoli več, jaz sem 20 let vsako zimo hodil gledat in čakat. V društvu so se generacije menjale in nihče mi več ni verjel, da na Gorjancih obstaja skriti slap. Nisem obupal, tudi letos sem zakrožil mimo in lej ga škrata, je, je, zaledenel je po toliko letih.  In to ravno letos, ko imamo prepoved gibanja, imamo pa slap doma. Res je da letos ni bil ravno obdarjen z ledom, toda iziv je na dlani. Na ogledu se je videlo, da tokrat ne bo šale, zaradi pomanjkanja ledu bo težko nameščati varovala. Torej potrebujem nekoga, ki je dober in ima J…  Obvestim Gregorja o situaciji, še nikoli se ni tako hitro odzval, “ kakšno opremo rabimo, kdaj? Naslednje jutro se oprtana podava v Gorjance, mimo idoči planinci naju gledajo k teleta, le kaj vama bojo vrvi in cepini na Gorjancih 🙂 . V slap se odpraviva z polno bojno opremo in v dobri uri uspešno oba na vrhu. Super navdušenje kot vedno na vrhu. Led je bil ravno prav trd, mestoma tanek, potrebna maksimalna previdnost in spretnost, večino časa na enem zobu derez, veliko mixa, prečke, zgoraj letos nekaj poledenele zemlje, ki super prime in konča se z snežno flanko. Najtežji: vstopni del in prečka pod previsom. Prvič smo plezali dva raztežaja zaradi drugačnih razmer, tokrat v enem kosu. Celo 2 svedra sta sedla,” nikoli ne bi verjel, da bom na Dolenjskem zavijal ledni vijak” Gregor”). Težavnost okoli / V-./  85 – 70% cca 50-60m. Uspelo nama je opravit prvo ponovitev in če bo tako redko zamrzni, ga jaz ne bom več dočakal. 

 Itak nam ni bilo dost, v isti plati nekaj m stran poteka še ena smer za tulat, oz. Mix 90% v skali, nekaj malega ledu, hudo! 50m /VI./ odvisno od razmer. Seveda, da sva se naplezala. Mene pa danes itak vse boli, haha. Tavz ni le, gremo malo popikat, temveč ti da vse kar nudi resno plezanje. Čez dva dni bo odjuga in Tavz se bo zopet skril v podzemno kraljestvo Gorjancev. 

Avtor: Tomaž Z.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.