Alpinistični odsek Novo mesto

 •                                                          “Tudi najdaljša pot se začne z enim kortakom.” Leo Tzu

 • “Ali se bo nekaj zgodilo, je odvisno od mene.” Robert H. Schuller

 • “Tja, do koder je vredno iti, ne pelje nobena bližnjica.” Beverly Sills

 • “Izrabi dan!” Horacij

 • “Si želiš vertikale?” AO Novo mesto

 • “Karkoli delaš, delaj to s strastjo.” Tomaž Humar

 • “Čudovite stvari v življenju so tiste, ki jih počneš, ne tiste, ki jih imaš” Reinhold Messner

 • “Klin se s klinom zbija.” Mark Tulij Cicero

 • “Le malo je zadovoljstva v lahkih zmagah.” Edmund Hillary

 • “Kjer je volja, je tudi pot.” Angleški

 • “Goro bo premaknil le tisti, ki je v začetku premikal kamenčke” Kitajska modrost

 •                      “Bilo je lepo, nekateri so celo jokali….” R.M. – Gric

Vernar ne gane me, zato raje Tosc

Posted on

Preko praznikov smo se vsi obilno najedli in zato je bilo potrebno pokurit kalorije. Borut, Robert, Matej in jaz smo se dogovorili, da gremo nekam v hribe. Robert je obvestil ferajn preko skupnega maila in dobili smo še dva člana. Do naslednjega jutra sta oba odpovedala. Za enega, razloga ne vem. Primoža pa je ponoči oblila vročica po turni smuki in ob 1:34 zjutraj je poslal SMS z opravičilom.

Zbor je bil kot ponavadi pred Qlandijo ob 6 uri. Naslednji postanek je bil železniška postaja v Višnji gori, kjer poberemo še četrtega člana Boruta Mežnarčiča – Suhija.

Do Pokljuke je minilo hitro in brez zapletov. Cesta je bila tudi odlično očiščena. Ob 8 uri smo krenili iz parkirišča na Rudnem polju proti našem cilju Vernarju – 2225 m visoki gori v Julijskih Alpah. Začetni del poti smo hodili v jutranjem sončku. Kmalu pa se je iz dolin pričela dvigati megla in na Jezercu nas je popolnoma obdala. Razgled po prečudovitih gorah je naenkrat zamenjala siva zavesa. Sama pot po kateri smo gazili je bila naporna, saj nam je sneg segal preko kolen. Vmesni cilj do Vernarja je bil Vodnikov dom. V križišču cca. 2 km pred kočo smo zaradi megle zavili preveč v desno. Gazili smo po zelo strmem pobočju v snegu do jajc. V momentih, ko se je obrnil veter se nam je prikazal naš vrh. Suhi in Matej sta na osnovi vrhov v okolici ugotovila, da smo se dvignili cca. 100 višincev previsoko in zgrešili Vodnikov dom. Padale so razne odločitve in sklepi. Pot, katero smo opravili, nam je vzela 5 ur, ki v kopnih razmerah traja tri ure, in nadaljevanje proti našemu cilju bi pomenilo večino sestopa v mraku ali temi. Začeli smo razmišljati o alternativi ali vrnitvi po poti kot smo prišli. V tem momentu se nam je nasmehnila sreča. Oblačnost se je spustila v dolino in pred nami se je odprl prečudovit razgled. Kot ne tako dober poznavalec našega gorstva sem bil navdušen nad pogovorom med Matejem in Suhijem, ki sta okoliške vrhove naštevala iz rokava.

Med tem časom smo tudi sklenili, da bo naš cilj počakal na drug dan. Nato pa hitre poteze privedejo, da najdemo snežni jezik, ki zgleda, da gre do vrha Tosca. Tako nama je z Matejem prišla na misel pesem od našega domačega izvajalca Wernerja, ne gane me. In smo popevali »ne gane me, ne gane me, srce je kakor kamen…«, ko smo po snežnem jeziku pridno nabirali višince. Sledil sem Suhijevim stopinjam in je šlo. Ko smo prispeli na planjavo pred vrhom Tosca, smo se ozrli proti Italiji in sončni zahod nam je postregel barvito panoramo. Nismo si morali vzeti časa kot bi želeli, ker smo imeli še 40 višincev oz. 30 minut hoje do vrha. Ko smo Robert, Matej in jaz počasi gazili proti vrhu, si je Suhi ogledal možnosti za sestop. Skupaj smo na vrhu naredili fotografijo in malo pomalčkali. Ves čas so nam družbo delale kavke, ki so neverjetni letalci. Zaradi močnega vetra so letele tudi vzvratno. Suhi je predlagal, da sestopimo po vzhodni grapi, ki naj bi bila boljša plezarija kot pristop in da nam bo na koncu žal, da nismo po njej pristopili. Začetek vzhodne grape je bil dokaj položen in sneg je bil kar zadovoljiv. Kmalu smo prišli, do skalnega skoka. Fak skalni skok sem pretekli vikend prvič plezal gor, sedaj pa moram bolj zahtevnega plezat dol. V momentu mi je padel mrak na oči. Dobra tolažba je bila, da plezam z izkušenimi alpinisti in da mi bodo pomagali. Vsi so opravili s skokom brez težav. Na vrsto sem prišel jaz. Matej mi je svetoval, da se s telesom spustim čim nižje in najdem dobre stope za dereze. Pripravil sem se in noge so bile hitro pod skokom, tako da je bilo težje za menoj. Nisem pa vedel, da sledita še dva! Drugega sem preplezal ponovno s pomočjo, tretjega pa sem obšel. Ko smo prišli na dno, sem se oddahnil in v naslednjem momentu občutil zadovoljstvo, da sem premagal strah. Pri sezuvanju derez in menjavi cepinov za pohodne palice, smo si segli v roke ter si čestitali za uspešno turo. Pot do Rudnega polja na srečo ni bila tako naporna saj smo si gaz že naredili. Na Studorskem prevalu se nam je ponudil še sončni zahod v škrlatni barvi. Ko sem gledal zahodno steno Ablance mi je na misel prišla Škrlatica in kako danes opravičuje svoje ime.Do Rudnega polja smo sestopili s čelkami.

Po opravljeni 10 urni turi smo si pošteno zaslužili pivo in v domači gostilni Jager, kjer točijo nemško/avstrijsko pivo, je bil naš prvi daljši postanek. Doma smo bili ob 20:30.

[wdgpo_plusone]

5 comments on “Vernar ne gane me, zato raje Tosc
 1. Gregor on said:

  Krštinc, Šinkovc – črne pike!

  Drgač pa čestitke za, navkljub orientacijskim težavam, uspešno izpeljano turo.

  lp,G

  • Nejc on said:

   Pa bo plava rita. Čelado pa res z Robijem nisva vzela s seboj, zakaj ne pa raje ne, ker bo še kaka pikica padla :). Tudi vidva z Evo sta imela lepo turo na Okrešlju. Kak je bil pa kaj tisti žleb? Se je dalo normalno hodit al sta gazila kot mi?

   • Gregor on said:

    V primerjavi z Julijci v Kamniških ni pol toliko snega. V Turskem žlebu je bilo pa lepo shojeno, tako da nisva nič gazila.

 2. primoz on said:

  Vrh Tošč je brez šumnikov.

  Spet bo plava rita.
  Gric že ima ožji izbor prusikov.
  Kateri bo pravi boš pa že ……….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.